Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite

Text and Images: Studio Infinite / Shivang Agarwal

3

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio InfiniteConceptual Development – Transparent & Functional Spaces

BUILT ENVELOPE :

The conceptual idea of the built form arises right from the site itself, the shape of the site is an irregular quadrilateral, where none of the two adjacent sides are perpendicular to each other. Therefore, all four sides have a slight inclination in their linearity, but the front side is far more inclined at an angle of 25 degrees, in coherence with the main raod.

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite
The Site
Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite
Plan

Therefore, considering the existing inclination in the front side, the slope in the elevation is restricted to just one direction. The elevation converges and visually fades following the plot line, and similarly respecting the form of the site, the point that is pulled out goes up to the highest point of the pitched roof, and as the point gets pushed backwards the slope in the roof gets to a lower point.

BAY WINDOW :

The entrance is slightly recessed inside while the two functional masses of the building are extruded, thus creating an inviting niche for the visitor. Since the space between Waiting Lounge – Reception – Manager’s Cabin was scarce, a Bay Window was incorporated as a creative solution for seating in the waiting area.

‘This window is inspired from the traditional window form in Rajasthani Havelis that were in turn used for light and ventilation, usually extruded outwards from the exterior vertical plane and bordered with arches and lattice work in form of jaali’s that also act as a railing to safeguard the occupant.’

Herin, to blend in with the contemporary style of the building the traditional bay window is transformed to adhere to the building design language with projections pulled out in metal frame and sheet structure, and the three vertical faces of the window are finished in clear glass to have clear visibility of the spaces inside. Thus, the boundary between the exterior and the interiror is blurred, playing on the dichotonmy of inside-out.

Thereafter, the two functionally separate built masses on either sides of the central block, are also provided with wide L-corner openings with box like projections where the frame is reversed to create seating on the exterior for multiple purposes- like seating, walking- thus, forming an interactive recreational space and a utilitarian public space. Again, the corner windows are finished in glass to achieve transparency resulting in Transparent & Functional Spaces.

The projection additionaly becomes an element of the façade, rendering both color and volume, with contrast to grey and rough stones in the background. The striking red makes the building look more vibrant and interesting , appealing to both the visitors and the passersby.

MATERIAL PALETTE :

One of the major contraints in this project was time and re-use, therefore, it is a pre-fabricated structure in Mild Steel, which can be transported from one place to another, and the partition walls are done with laminated MDF boards, of standard sizes, such that they can be conveniently reused.

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 1

Time and Economy both are inter-linked, hence we planned to create the entire front façade with Stone Gabbion Wall as a replacement to the metal corrugated sheets which usually take up the exterior façade of a pre-engineered building. So the idea came with a few challenges, like :

– Load Distribution of Stones

– Water Clogging at the Base Point of Stone Gabbion Wall

– Buckling of Metal Wiremesh due to the weight of the Stones

– Thermal Gain Inside the Building

With constant research and on site efforts, all of these were profoundly solved, (refer to gabion wall sections for details). Finally, to sae up on cost and as a solution a few of the issues listed above aggregates were used instead of other options like sandstone, riverbed stones, rocks etc.

SITE ANALYSIS :

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 1

The site is located very much in the heart of the city, Mansarovar area. In a radius of 5km, there are restaurants, schools and colleges with a huge number of local residents, catering to their requirement of having a Two – Wheeler Service Outlet wherein multiple brand vehicles can be serviced and repaired. Project being located on a 100’ road, gains more visibilty and attention, therefore, along with extended services that they would offer to their customers even the building should reflect their identity, as unique and outstanding in the segment,which does justice to the choice of the location that was made by the client.

SPACE PLANNING :

The client’s brief was to have transparency in between the areas of work, such that it’s convenient for the user to monitor and also the customer gains faith and interest if he can see the work that is happening on his/her vehicle, therefore, the three primary zones, Bay Area + Wash Area, Waiting Area + Reception – Manager’s Cabin are interconnected visually using glass partitions, which provides clear views over bay area for both the manager and the customer waiting in the waiting lounge, even the reception is visually well connected in the same manner, to both Service Pundit, which is the bike servicing segment of the building and Motor Mandi which will be a used bike showroom.

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 1

Thus, develops the centralized location for Reception, Waiting Lounge and Manager’s Cabin in the front central portion of the site, placing Motor Mandi on right and Service Pundit on left in the layout plan.

LAYERS OF ELEVATION :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The project here revolves mostly around the front wall, which holds about 21 tonnes of stone weight distributed over multiple structural members with huge L-corner openings to let the transparency flow into the design is configured in four layers to achieve not just strength but also an aesthetical value of it’s own, which makes it utilaritarian space for the occupant.

THE RED STRIKETHROUGH :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The projection over the openings were purposely painted in Red, to mark a striking effect to the commoner passing by, to lay over or pause for a moment and realise the existence of the volume inserted in the usual envelope of buildings around.

THE GABBION WALL DETAIL :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The project here revolves mostly around the front wall, which holds about 21 tonnes of stone weight distributed over multiple structural members with huge L-corner openings to let the transparency flow into the design is configured in four layers to achieve not just strength but also an aesthetical value of it’s own, which makes it utilaritarian space for the occupant

Project Facts:

Project – Service Pundit + Motor Mandi
Location – Jaipur, Rajasthan
Architect – Ar.Shivang Agarwal
Team – Ar.Kannan Ram, Saddam Hussain, Muger Ahmed, Sudenduroop Rai & Dipen Singh Shekhawat
Site Area – 3100 sq. ft.
Built-Up Area – 2700 sq. ft.
Project Category – Commerical
Initiation of Project – February 2017
Completion of Project – May 2017
Photographs – Shivang Agarwal

You might also like
Subscribe to ArchitectureLive!
Subscribe to keep yourself updated on the latest projects, sories, news, events and jobs related to architecture
You can unsubscribe at any time
3 Comments
  1. Amrapali says

    Love the facade!! Great work

  2. Multi Metal Industries, A. K Dubey says

    Very nicely designed and developed by Architect Shivang Agrawal and fabricated by Multi Metal Industries, Jaipur

  3. Prathyusha says

    Clean lines and functional..keep up the clarity in design..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.