Mathru: School for the Blind at Bangalore by Biome Environmental Solutions

Photos by Vivek Muthuramalingam

0

Mathru School at Bangalore by Chitra Vishwanath

School for Blind was an exciting project . We designed project to be darker than what would lighting be for a space for visually able. Openings in certain parts of the building were so designed that through the movement of air would one feel the direction. This was a pro-bono work for our office .We had to also interact with the local residents to allow for the construction to happen . We sourced windows free of cost by requesting the owner of a home we were designing to donate the old windows of her demolished former residence. This way it was not a simple architectural project. Brick Jalis were used in other areas. In 2011 few more play and learn additions were done by Biome in association with KILIKILI (www.kilikili.org) to further make the spaces intense. The play and learn designs were designed and executed by our artist colleague Sanjay Singh along with interns of Biome.

Project Facts

Category: Institutional
Year of completion: 2006
Client / Owner : Mathru School
Project status: Completed
Materials Used: Mud Brick, Compressed Earth Blocks
Climate: Temperate
Team Members : Anne Ruperchet, Chitra Vishwanath
Consultants :
Civil Contractor: Somashekaran

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Subscribe to ArchitectureLive!
Subscribe to keep yourself updated on the latest projects, sories, news, events and jobs related to architecture
You can unsubscribe at any time

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.