INPROGRESS: VICENZA CLOUD 9, KALALI, VADODARA, BY UNEVEN

0

Text and Images: Uneven

INPROGRESS: VICENZA CLOUD 9, KALALI, VADODARA, BY UNEVEN 1

For
a constantly developing city like Vadodara, it was important that, we
as architects strive our best in producing buildings that can be at
par to the city’s pride and development.

Located
in the Vadodara’s newly developing area, Kalali, this
project is targeted to be the state’s first high end project
providing the users with newest technologies to ease their everyday
routine and bring the best of both world’s luxury + nature
living. It addresses the client’s need in making a
building that stands as an iconic landmark for the city. Continuous
diligence in making a grand building came after some real research on
the need of users, discussions with clients and the team. The form
started to shape well after a process of about six months of
constant refinement and research, the form is a perfect fusion of
state of the art sculpting and functionality, while trying to
redefine the meaning of architecture in its pure form. The structure
does perfect justice to its name as it plays with curves and visual
imaginary.
The project stands bold and has redefined all possible norms that an
ultra-luxurious residential space could be

SITE:

This
project has a unique form of housing resort homes. The site
covers a large area of 2.5 lakh sq. ft.
with
the tower sitting right at the entrance, covering only 15%
of the total area, overlooking the entire campus. The site
also accommodates a beautiful artificial lake covering the
central footprint of the site, individual cottages owned by the
house holders are sited along the periphery facing the
lake. This provides the individuals with a leisurely time to
unwind and relax on the lake developed. With
restricted vehicular movement most of the property can only be
accessed by foot and helps maintain a healthy environment.

DESIGN
PROCESS:

The
unique form and alignment of the building is developed by considering
various factors like the sun movement, wind direction in mind. The
form of the basic slab plates and the structural form is inspired by
the profile of a professional mic and reflects the fluidity of the
lake and landscape around the building. The plan is inspired from
fluttering of the wings of a butterfly such that it offers a
peninsular views of the tactfully designed landscape and beyond, for
each of the apartment.

PLANNING:

The
tower has huge spaces that lets one experience the splendour right
from the entry. The reception at the entrance also acts as a
help desk. The play of double height spaces that occur at the
amenities placed on the floor above, adds to the drama of the
interior, as the form does for the exterior. The pool,
designed within the building footprint faces the lake, which creates
a sense of infinity pool as it makes an infinite visual connection
towards the lake.

 Distinct care
has been taken in designing the individual units that it has a proper
ventilation benefits. A good interplay of spaces is created in
the internal planning of units, as most of the rooms get major
openings lined along the surface while a few common spaces have a
warm enclosure. 
Moreover, systems working on natural
energies are integrated like the solar water heater and rain water
harvesting plants. The sewage treatment plant is also provided in
order to release environmentally safe waste.

INTERIOR:

As
one drives through the entrance you reach the foyer of the building.
This floor has a help desk /reception and lounge spaces. A floor
above has a massive recreational zone inclusive of a gym, spa, cafe
and a serene infinity pool facing the lake.

In
an attempt to give maximum advantage and considering the sun movement
and wind direction the layout of the individual unit derived is an
attempt to give maximum view and ventilation for almost all the
usable spaces within with all the services facing the west.

The
internal spaces are all well connected and are rather exaggerated in
dimension, enough to cater to all the requirements of a modern upper
class family.

All
the four bedrooms are well equipped with individual walk-in closets
and large bathrooms.

The
large formal living area opens to a deck that in turn runs all around
the entire house. Connected to the living area is the dinning, family
space which further opens to a deck with a splash pool tucked
cleverly between 2 bedrooms giving a sense of privacy as well as
openness.

The
form being so dynamic, all challenges are resolved as to the
traditional building construction techniques. Innovations in
building construction techniques are thus explored
even more.

Drawings:

Subscribe to ArchitectureLive!
Subscribe to keep yourself updated on the latest projects, sories, news, events and jobs related to architecture
You can unsubscribe at any time

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.