ArchitectureLive!
Architecture and Design Portal from India

Hwealth Cafe at New Delhi, by Studio Bipolar

0

Completion year: 2017
Project Area: 2200 Sq.ft
Project location: New friends colony, New delhi
Photographer: Suryan//Dang
Lead Architects: Ujjwal Sagar, Sanjana Mathur
Client: Atul Talwar
Lighting consultant: White lighting solutionsImpressive ultra- IMU1848 filament bulbs
Quickstep Floor designers: Classic oak natural
Drop ceramic design: Printed hexagonal floor tiles White Lighting Solutions: Pendant lamps, Tungsten

Studio Bipolar-Hwealth cafeProject Concept:

An Indian Health Food start up wanted to create their first gourmet dining experience in the heart of one Delhi’s busiest markets. The space, once occupied by a fast food joint, was selected for its prime corner location.

The location afforded a sprawling visual connection to the hustle bustle of the plaza outside and also the heavy greenery around. Care was taken to ensure that the design capitalized on this. The concept of being in touch with the natural greenery outside while consuming all natural products inside, drove the design forward.

Studio Bipolar-Hwealth cafeThe café employs a deep green in its branding and was continued in the overall design of the space. This coupled with earthy tones and materials makes for a fresh and vibrant look. The space was subtly divided into separate seating zones to cater to different customers while making one cohesive whole. Polished pine wood members and thoughtful lighting accent different zones.

Customers enter on the ground floor, where they are greeted by angular pinewood members branching out above to create a canopy that acts as a backdrop for the space. A green metal girder shoots across above, dropping pendant lights over the seating. The girders rigidity strongly contrasts with the disarray and texture of the pine wood canopy above, pulling the space together.

As one makes their way to the upper floor, they are greeted with tall windows that wrap around the space allowing unconstrained views of the outside. The green continues throughout while being complimented by pinewood installations that lend warmth to each seating zone in a separate way. Bar style seating was created up front, facing full height windows to ensure a beautiful scenery for customers looking for a quiet nook to work out of. A pinewood pergola was created to lend a sense of privacy to the seating along the side of the restaurant. Up down lighting highlights the beauty and sculptural quality of the pine wood vertical members. Pinewood Pallets were in turn used to create a large lighting feature to form a beautiful rustic chandelier over the banquet style, central seating area. Hexagonal tiles in different patterns are laid out randomly and add pops of color throughout the café.

This fresh and natural look is to be repeated in all future expansions of this health food brand.

Drawings:

You might also like

Leave a Reply